Wanneer kunnen we zelfrijdende auto’s verwachten?

Wanneer kunnen we zelfrijdende auto’s verwachten?

Sinds de start van de auto is er één ding dat steeds terugkeert.

Het voertuig is eigenlijk altijd volledig onder controle geweest van de persoon die het bestuurde. Dat wordt ook wel niveau 0 van automatisatie genoemd. Op niveau één bijvoorbeeld kan een auto een automatische noodstop maken. En actueel is het hoogste niveau vijf. Wat betekent dat een auto van dat type je volledig autonoom naar je bestemming kan brengen.

Wat is de huidige toestand, waar zijn we nu al?

Het moge overduidelijk zijn, niveau vijf is nog heel ver af. Wat niet wil zeggen dat het niet vooruit gaat. Een aantal autoconstructeurs bereikten al niveau drie van de automatisatie. Hoezo, hoor ik je vragen? Wel, denk maar aan de intussen al bekende technische middeltjes zoals “lane-assist” (deze techniek zorgt ervoor dat je met je auto netjes in het zelfde baanvak blijft rijden) of ook nog “adaptive cruise control” (met dit snufje blijft je auto aan een constante snelheid verder rijden waarbij hij ook scant op de voorliggende voertuigen). Zoals je je enigszins kan inbeelden, kunnen wagens van dit niveau al “zelf” rijden. Eventueel op een snelweg of in een trage file. Op de drukke stadswegen zal dat een compleet ander verhaal zijn nog…

Wat is misschien wel de belangrijkste factor?

Als zelfrijdende auto’s elkaar willen zien of aanvoelen, of zelfs willen anticiperen op elkaar, dan zullen ze moeten kunnen communiceren met elkaar.

Volledig autonome voertuigen zullen wellicht gebruik maken van een combinatie van radar-, laser- en cameratechnologie, ook wel sensorfusie genoemd,waarbij dan al die hoogstandjes elkaar gaan aanvullen. Wat een camera niet ziet, zal de radar wél opmerken, en omgekeerd.

Hoe lang nu nog tot we autonome wagens in gebruik zullen zien?

Technologisch gezien lijken we op schema te zijn. Nu niveau drie bereikt is, zou je kunnen aannemen dat de rest snel zal volgen? Maar volgens experts zal het nog zeker een tiental jaar duren vooraleer de autonome auto voor een groot publiek beschikbaar is. De verandering zal stap voor stap gebeuren en traag en geleidelijk aan. Net als bij die vorige snufjes, zullen ook nu de nieuwigheden uitvoerig worden getest op de eerder dure modellen en/of merken.

Er blijven natuurlijk nog een aantal vragen open staan. Zal iedereen dan met een zelfsturende auto rijden? Of misschien wel moeten rijden? Wat met de prijzen van die technologische hoogstandjes?

Zo zullen er zeker nog een aantal tussenfases zijn die uitvoerig worden getest, en kan het dus bijgevolg wel 2050 zijn alvorens de zelfrijdende auto alomtegenwoordig zal zijn in het verkeer. Het is dus een kwestie van tijd.

Wat wel als een paal boven water staat, is dat we er positief moeten naar uit kijken. Die auto’s gaan niet drinken, in slaap vallen of op de smartphone bezig zijn tijdens het rijden…

Reacties zijn gesloten.